dilluns, 27 de gener de 2014

El procés de DOL


EL PROCÉS DE DOL
Pensar de tant en tant en la mort és una forma molt natural de fer, quan algú proper a nosaltres pateix una malaltia terminal i s'acosta el moment de la seva pèrdua, per tal que aquesta no ens agafi per sorpresa.

En aquest primer estadi de reconeixement de la proximitat del final d’una vida és important que siguem capaços de fer-li notar a aquesta persona la nostra proximitat, el nostre carinyo i la nostra comprensió del darrer procés vital per el qual està passant.
Quan finalment acabi marxant-se, haurem de ser forts i estar preparats per portar aquesta pèrdua de la millor manera possible, ja que hem de tenir present que això ens provocarà un necessari procés d’adaptació que el nomenem “DOL”. 

Aquest procés no és més que un mecanisme que te el nostre cos i la nostra ment d’adaptar-se a aquesta pèrdua, la qual comporta passar per un seguit de diferents moments o etapes vitals:
·         Xoc, incredulitat i negació
·         Embotiment afectiu
·         Anhel i cerca de l’altre
·         Labilitat emocional (tristesa, ira, culpa,...)
·         Reorganització del nostre món (readaptació a la nova situació vital)
Al llarg d’aquest procés, més o menys llarg en el temps, hem de dur a terme un seguit d’accions i activitats que ens permetin adaptar-nos a la nova realitat:

·         Acceptar, a nivell cognitiu i afectiu, que aquesta pèrdua ha estat real
·         Hem de treballar emocionalment per tal de ser capaços de reaccionar a aquesta experiència negativa i al dolor que sentim
·         Hem d’adaptar-nos al nou entorn, sense la persona estimada, i anar retocant la nostra vida d’acord a les noves circumstàncies
·         Recol·locar emocionalment la persona finada
·         Continuar vivint!!
La família i els amics ens poden ajudar en aquesta tasca dedicant-nos un xic més de temps i estant a la vora. Una senzilla abraçada o el fet de compartir experiències similars ens permetrà de recordar positivament a la persona que ens va deixar (hem de perdre la por a nomenar-la). Això ens ajudarà a millorar, fer créixer el nostre estat d’ànim i refer de la millor manera la nostra nova vida.
Alguns dels símptomes que podem notar durant aquest procés de dol poden ser (no tots ni amb la mateixa intensitat):
·         Cognitius: Incredulitat, confusió, preocupació, al·lucinacions visuals o auditives,...
·         Emocionals: Tristesa, enfados, culpa, ansietat, impotència, xoc,...
·         De conducta: Problemes de son i d’alimentació, distraccions, sospirs, plors, somiar amb la persona perduda,...
·         Orgànics: Buit d’estómac, pressió al pit i coll, debilitat muscular, poca d’energia, boca seca,...

Si detectem que aquest procés de dol s’està tornant patològic, aleshores haurem de posar-nos en mans d’especialistes que ens ajudin en el procés de refer la nostra vida. Ho podem reconèixer i detectar si presentem quadres d’estrès a diari, o de forma molt acusada, si observem o notem que patim tres o quatre dels següents símptomes:

·         Pensaments intrusius
·         Enyorança
·         Cerca de la persona finada
·         Soledat
·         Manca de metes
·         Sentiments d’inutilitat respecte del futur
·         Sensació d’indiferència
·         Sentiment de buidor o de vida sense sentit
·         Important deteriorament de la vida social, laboral o familiar
Si mai us trobeu en aquesta situació, els nostres professionals us poden ajudar a superar aquesta pèrdua, de forma serena, per tal que la teva/vostra vida segueixi endavant de forma positiva i amb total plenitud.